Image
Top
Menu
25 december 2016

De Kerstman

Welk eeuwenoud geheim delen de Kerstman, Kerstmis en Coca Cola?

Kerstmis staat aan de basis van zowat elke creatie van logo’s en merken. En de kerstman bestaat echt. Ontdek de geheimen achter de wedergeboorte van de zon en de parallelle innerlijke reis die de mens deze periode maakt.

Wat gebeurt er op 21 december aan de hemel? Dit is belangrijk te weten, omdat logo’s van bedrijven, merken, (pop)artiesten, religies, landen, enz. in negen van de tien gevallen naar de sterren verwijzen. Ik wil graag deze periode aangrijpen om over de essentie van creatie te schrijven, want er breken een paar belangrijke dagen aan.

Winterzonnewende

21 December is een bijzondere dag, want astronomisch gezien begint dan de winterperiode. Voor velen betekent dit drie maanden van kou, afzien en wellicht enige (zelf)reflectie. We noemen deze dag ‘winterzonnewende’ of ‘winter solstice’. De zon is bij zijn jaarlijkse rondgang helemaal onderaan de cirkel terecht gekomen bij het sterrenbeeld steenbok, waarin Saturnus regeert. Steenbok is het teken dat de botten van ons skelet beheerst en daarom met de dood geassocieerd wordt. Op 21 maart brengt de zon de vruchtbare lente, vanaf 21 juni straalt hij gedurende de zomer. Maar daarna (23 september) valt hij (= Fall, Autumn) van zijn troon. Zijn stralen worden zwakker en zwakker totdat hij op 21 december sterft… Daarom wordt hij tijdelijk de Black Star (uitgedoofde ster) genoemd en wordt er in deze maanden ‘bokbier’ geschonken. Waarmee de bedenkers uiteraard ‘Steenbokbier’ bedoelen.

ronaldbos-blog8-2Het getal 21

‘Voordat Osiris in Egypte belangrijk werd, was Anubis de belangrijkste begraafgod’, schrijft Wikipedia. Anubis werd afgebeeld als een man met een jakhalskop. Jakhals is in het Engels ‘jackal’. Lees: ‘Jack-El’ (Zon-God). Jack is een andere naam voor zon. Anubis is de beeltenis van de donkere zon tijdens zijn verblijf in de onderwereld (nacht/winter/dood). So the Sun/Son dies on December 21. ‘Dice’ in het Engels zijn dobbelstenen. Die werden vroeger ook van bot gemaakt. Als we alle zijden van een dobbelsteen bij elkaar optellen (1+2+3+4+5+6) is de uitkomst 21.

Het getal 21 speelt ook de hoofdrol bij het kaartspel ‘eenentwintigen’. Het doel van het spel is een hoger puntentotaal dan de bank te behalen zonder het totaal van 21 te overschrijden. Want dan bent u dood. In het Engels heet dit spel ‘Black Jack’ (Zwarte, uitgedoofde zon). Een ‘Jack’ in het kaartspel is een zwarte Boer (Klaveren of Schoppen). Wie als laatste de Schoppen Boer overhoudt, verliest een spelletje ‘zwartepieten’. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

ronaldbos-blog8-3

Wedergeboorte

Gedurende het jaar beweegt de zon zich van de evenaar (21 maart) richting de Kreeftskeerkring (21 juni), terug via de evenaar (23 september) naar de Steenbokskeerkring (21 december). Op onderstaande afbeelding ziet u hoe het met de zon verder afloopt. Op 21 december ‘sterft’ hij aan de hemel, waarna hij zich drie dagen niet meer verroert. Maar gelukkig: ‘Hark! The herald angels sing!’ Op 25 december vindt er een (weder)geboorte plaats: de zo(o)n komt (weer) tot leven en stijgt vanaf deze dag ten hemel. ‘Ongelovigen’ ontsteken vreugdevuren tijdens het ‘Midwinterfeest’ om de terugkeer van het licht (Light of the World) te vieren. Maar wat vieren anderen dan? Onder andere Kerstmis.

ronaldbos-blog8-4

 

De geboorte van een nieuwe creatie: de Vesica Pisces

Met Kerstmis vieren Christenen de geboorte van Jezus, Gods zoon. Is het toeval dat juist Jezus vaak in een Vesica Pisces vorm wordt afgebeeld? De ‘Vesica Pisces’ is veruit het diepzinnigste geometrische figuur sinds de Oudheid. Dit figuur wordt gevormd door twee identieke cirkels, waarbij het centrum van een cirkel zich op de omtrek van de andere bevindt. Vesica Pisces betekent letterlijk ‘blaas van de vis’ en stelt zowel delen als vermenigvuldigen voor (= celdeling). Ik heb de twee cirkels hieronder (net als Maestro Card) blauw en rood gemaakt. Het samensmelten van de vrouwelijke/emotionele/intuïtieve kant met de mannelijke/rationele/verstandelijke kant levert violet op: de hoogste kleur in de regenboog en daarmee de kleur van het kruinchakra. Er zijn talloze logo’s die iets met het één-uit-twee-concept van de Vesica Pisces gedaan hebben.

ronaldbos-blog8-5

Sommige merken kiezen er bewust voor om één van de drie aspecten te benadrukken. Zo geven Starbucks en Virgin de voorkeur aan de vrouwelijke kant, Lexus en LG voelen zich prettiger aan de mannelijke. Gsus Industries en Burger King zouden wonderen moeten verrichten.

ronaldbos-blog8-6

We zien de Vesica Pisces en dan vooral het overlappende deel (de amandelvorm) vaak terug als:

1) Symbool van gemeenschap tussen man en vrouw om zich voort te planten;

2) De nieuwgeborene. Deze had in het verleden verschillende namen: Demeter, Persephone, Quetzalcoatl, Mithra, Apollo, Dionysus, Krishna, Zeus, Zoroaster, Horus, Hercules en ook Jezus (in het Grieks ‘Ichthus’: vis);

3) Element in (vooral Midden-Oosterse) kunst;

4) De basisvorm van de ‘Flower of Life’ en als sjabloon voor de ‘Tree of Life’ (Kaballah);

5) De ‘Baarmoeder van Creatie’ (Womb of Creation), vulva of yoni. Alleen vrouwen zijn in staat om fysiek te baren/scheppen. Andere termen zijn ‘Goddelijke doorgang’ of ‘Doorway of Life’.

6) De Vesica Pisces is de scheppende basisvorm voor alle andere tweedimensionale veelvlakken: driehoek, vierkant, vijf- en zeshoek, enz. Deze veelvlakken construeren op hun beurt weer 3D-materie door middel van de Platonische lichamen, waarover ik eerder schreef.

ronaldbos-blog8-7

7) De Vesica Pisces legt de basis voor de ‘Gulden snede’ in de natuurlijke verhouding van 1 staat tot 1,618 (= Phi, de 21e letter van het Griekse alfabet trouwens). De natuur gebruikt deze verhouding in groeiprocessen, rangschikking van zaden, takken en bladeren, in het menselijk lichaam, wind- en waterstromen enz. Landschaps- en bouwkundig architecten, kunstenaars, meubelmakers en andere vormgevers gebruiken graag deze verhouding om hun creaties er natuurlijk en prettig ogend uit te laten zien. In mijn werk als logo-ontwerper vind ik het een uitdaging om deze verhouding zo onherkenbaar mogelijk in mijn werk te ‘verstoppen’. National Geographic legt het er liever dik bovenop en gelijk hebben ze, gezien hun onderwerpen.

ronaldbos-blog8-8Holidays are coming

“Holidays are coming”, zingen de koren in de Coca Cola tv-commercial. Inderdaad, de ‘holy days’ are coming. Voor Christenen staan de Kerstdagen voor de deur, voor Joden ‘Chanoeka’, voor Hindu’s ‘Makar Sankranti’ en voor Boedhisten de ‘Verlichting van Boeddha’. Moslims hebben onlangs de ‘Geboortedag van de profeet Mohammed’ gevierd. Dus ondanks de koude is er gelukkig genoeg warmte en gezelligheid deze tijd van het jaar. Maar wat nu als u niet gelovig bent?

Dan blijft de kerstman (Santa Claus) over. ‘De kerstman is een sprookjesfiguur van folkloristische oorsprong die rond de kerstperiode cadeautjes uitdeelt aan kinderen’, aldus Wikipedia. Veel mensen denken ook te weten dat de kerstman een verzinsel van Coca Cola is, rond 1930 bedacht om hun drankje aan de man te brengen. Beide rood en wit van kleur… ja, er zit wat in. Coca cola heeft veel bijgedragen aan het imago van de kerstman zoals we hem tegenwoordig kennen, maar het verhaal van de kerstman is al heel oud. Hij was onder vele namen bekend: Saturnus, Nimrod, Thor, de berijder van de Yule-geit, Pan, Vadertje Kerst, Santa (met zijn ‘slechte knecht’ Krampus) en natuurlijk als onze eigen Sinterklaas (met zijn knecht Zwarte Piet).

ronaldbos-blog8-9

De kerstman is echt. En hij bestaat nog steeds!  

Hieronder leest u het verhaal van de kerstman, waarvan de ware betekenis bij de meesten volledig onbekend is. De kennis die achter dit verhaal schuil gaat, speelt zich op allerlei niveaus af: mentaal, lichamelijk, spiritueel en astronomisch en bovendien in allerlei tijdframes. In mijn vorige artikelen beschreef ik hoe deze kennis in bekende logo’s verwerkt zit, maar na het lezen van dit kerstverhaal valt alles hopelijk op z’n plaats. ‘Religion is Science, and Science is Religion well explained’, schreef de Engelse dominee Robert Taylor. Onderstaand verhaal onthult de verborgen anatomie en aard van de Mens. Het betreft het Magnum Opus, de Innerlijke Alchemie. Wanneer u zich verder in deze materie verdiept, zult u versteld staan hoeveel kennis er ooit op aarde is geweest. Die lijkt te zijn verdwenen, maar is nooit vergeten. Het zit verstopt in 1001 verschillende verhalen, mythen en sprookjes maar enkel zichtbaar voor ‘those who have eyes to see’. Goed, ‘Sesam open u’.

Het verhaal van Santa Claus die vanaf de Noordpool (het kruinchakra) via de schoorsteen (uw wervelkolom) cadeaus meebrengt is een symbolische voorstelling over de werking van kundalini-energie. Elke keer dat Santa Claus door die schoorsteen afdaalt (tijdens Kerstmis), laat hij verschillende cadeaus achter in de vorm van spirituele geschenken die kunnen zorgen voor een verhoogde staat van bewustzijn.

ronaldbos-blog8-10

Verplaats uzelf nu helemaal bovenin uw eigen hoofd (de Noordpool). Daar bevindt zich als onderdeel van uw hersenschors een bijzonder ‘heilig’ hersendeeltje, genaamd ‘Claustrum’ (daarom: ‘Santa Claus'(trum)): het is een dun, onregelmatig laagje neuronen (grijze massa). Het woord ‘Claustrum’ leidde via ‘cloister’ naar ons woord ‘klooster’, een plaats waar monniken en nonnen zich afzonderen. Het Claustrum is in de hersenen omgeven door witte massa (de sneeuw) en direct ernaast bevinden zich de Externe en Extreme capsules, die nogal op een slee lijken. Een uniek kenmerk van het Claustrum is dat alle zenuwen ervan hetzelfde werk uitvoeren (de elfjes helpen eensgezind Santa Claus). En wat dacht u van het ‘Putamen’ wat zich ook in de nabijheid bevindt? Deze vorm lijkt sprekend op de muts van Santa Claus.

ronaldbos-blog8-11De geboorte van een nieuwe creatie: uw nieuwe zelf

Het Claustrum scheidt een olieachtige substantie af (de cadeaus). ‘Afscheiding’ is in het Engels ‘secretion’, wat leidde tot ‘secret’. Daarom wordt deze olie ‘The Most Sacred Secret’ genoemd; ‘Het Heiligste Geheim’. In het Grieks noemt men olie ‘Christos’. De Christos vormt de als het ware de grondstof voor het activeren van de pijnappelklier (Josef, de vader van Christus), om een geelkleurige substantie (de honing) af te geven aan het Pingala (mannelijk/elektrisch geladen) zenuwkanaal, en voor de hypofyse (Maria, de moeder van Christus), om een witkleurige (de melk) af te geven aan het Ida (vrouwelijk/magnetisch geladen) zenuwkanaal. De Christos daalt de wervelkolom (schoorsteen/Jordaan) af richting de Solar Plexus (Bethlehem = ‘Huis van het Brood’, want het sterrenbeeld Maagd heerst over dit gebied). Iedere maand bevindt de Maan (= vruchtbaarheid) zich 2,5 dagen in het sterrenbeeld van uw geboortedag. Wanneer u zich inhoudt met overdadig gedrag (eten/drinken/sex) wordt tijdens deze periode de olie omgezet; er wordt een psychisch-spiritueel zaadje/visje geboren. Deze ‘creatie’ kennen we als Ichthus/vis/Jezus.

Op de moeilijke weg terug omhoog naar het hoofd (het Beloofde land/Hemel/Israël) moet onze jonge held (Messias/Horus/Jesus/Krishna/Aladdin/de Verloren Zoon/Neo, the Chosen One) zich proberen los te maken uit de lagere regionen (het lagere denken/Egypte/Sodom & Gamorrha). Onderaan de wervelkolom bevindt zich het ‘Heiligbeen’.

ronaldbos-blog8-12

Vindt u ook dat dit bot ergens aan doet denken? Wie woont er in de lagere regionen/onderwereld/hel? Inderdaad: de duivel, Satan. ‘Satan’ is een anagram van ‘Santa’, dus houdt goed in de gaten welke richting u nu op gaat! De potentieel sterkere versie van uzelf dient de strijd te winnen van dierlijke/seksuele verlangens (Pharao/Judas/Schorpioen) en kan vervolgens de wervelkolom van 33 ruggenwervels opklimmen (Jacobs ladder, The Long and Winding Road) richting de schedel (Golgotha) waar onderaan de Zwerfzenuw (de tiende (Xe) hersenzenuw) de wervelkolom kruist. Hier blijft de Christos drie dagen in een schedelholte (schijndood) voordat het op kan stijgen naar de Hemel (Cerebrum). Vervolgens (re)activeert de in kracht toegenomen substantie (= X-kaliber of Excalibur) de pijnappelklier (Third Eye/Pinocchio/Aladdins wonderlamp/de Steen der Wijzen), waardoor slapende hersencellen (grijze massa) in uw hoofd worden geactiveerd, komt er melatonine/serotonine en DMT vrij en dit is o.a. gunstig voor uw slaap, dromen, geluksgevoel en algehele stemming. Esoterisch  betekent het Verlichting en (Re)generatie van uw bloed en lichaamscellen, wat u jong en fit houdt (= groen/evergreen/kerstboom). Verlichting werkt door spirituele transformatie van het lagere denken/bewustzijn naar een hogere staat van denken/bewustzijn.

Christ-mas

De kruisiging van de tiende (= het Romeinse cijfer ‘X’) hersenzenuw ligt overigens ten grondslag aan de afkorting ‘X-mas’, wat staat voor ‘Christ-mas’: viering van de kruisiging. Het moge nu duidelijk zijn dat tijdens Kerstmis (in esoterische betekenis) de innerlijke zo(o)n is opgestaan (‘As Below’), net zoals (‘As Above’) de zon na de winterzonnewende weer hoger aan de hemel klimt. Ziet u nu dat de periode rond Kerstmis ook de gebeurtenis verbeeldt die ten grondslag ligt aan… het Paasfeest?

Full of Light

Coca Cola. Er zijn weinig merken die zich zo sterk profileren als dé drank die rond Kerstmis gedronken dient te worden. Het wordt met vrachtwagens vol aangevoerd, vrachtwagens volgehangen met lichtjes. In Matteus 6:22 lezen we: ‘The light of the body is the eye: if therefore thine eye be single, thy whole body shall be full of light.’ Hier wordt toch geen Coca Cola Light bedoeld? Zojuist las u hoe u uw lichaam op natuurlijke wijze kunt opladen. Miljoenen mensen grijpen echter regelmatig naar een flesje cola om zich op te peppen. Laten we eens naar de zwierige kronkel van Coca Cola kijken. Ik zie hierin een verwijzing naar de wervelkolom, waar de Christos in het hersen-ruggenmergsvocht heen en weer stroomt. Zou Coca Cola een vergelijking met dit mysterieuze lichaamsvocht willen maken? En dan die innige relatie met Santa Claus. Op de website van Coca Cola wordt beschreven hoe de kerstman vast onderdeel van het merk is geworden. Inmiddels weet u wat Santa Claus werkelijk uitvoert. En dat dit niet alleen op 25 december plaatsvindt, maar zelfs 13x per jaar.

ronaldbos-blog8-13

Onzichtbare energie

Door krachtige, eeuwenoude symboliek in logo’s te verwerken, communiceren merken niet alleen betekenis, maar ook onzichtbare energie. Deze energie probeert uw onderbewustzijn te activeren en daardoor subtiel ideeën over kwaliteit, betrouwbaarheid, kracht en/of prestige te creëren met als doel uw gedrag te veranderen. Mijn advies; luister naar uw gevoel (intuïtie), dat is uw krachtigste navigatiesysteem. Of zoals Coca Cola het verwoordt; ‘Taste the feeling!’.

Bronnen en aanbevelingen voor meer informatie:
Alvin Boyd Kuhn – Manly P. Hall – Rev. Robert Taylor – Bill Donahue – D.M. Murdock – George W. Carey en Inez Eudora Perry

Ik wens u een mooie creatie en (weder)geboorte de aankomende tijd, oftewel;
‘A Merry (= Mary/Maria/maagdelijke/pure) Christ-mas’ voor iedereen met elk geloof.

Wilt u zelf een logo met een krachtige betekenis?

Symboliek doet zoveel meer met een logo, ik raak er simpelweg niet over uitgepraat.
Door middel van doordachte ontwerpen geef ik uw onderneming/merk extra lading.
Wilt u een nieuw logo of wilt u dat ik een bestaand ontwerp krachtigere betekenis geef?

Ja, ik wil een doordacht logo!