Image
Top
Menu
17 december 2015

Het getal 5

Waarom we overal vijfpuntige sterren zien.

Laten we eens een paar Converse All Star sneakers pakken en zien wat er werkelijk gecommuniceerd wordt. Het eerste wat in het oog springt is de grote ster en vervolgens de naam All Star.

De pentagram is de makkelijkst te tekenen ster en heeft 5 punten. Het getal 5 heeft altijd een magische en mytische betekenis gehad, maar het is vooral het getal van de Mens. We hebben onder andere vijf vingers/tenen aan onze handen/voeten en kennen vijf zintuigen. Daarnaast kunnen we het menselijk lichaam projecteren op de vijfpuntige ster. Dit is de essentie van de Vitruvian Man van Leonardo da Vinci; de verhouding van de Mens in de microkosmos ten opzichte van de macrokosmos, ook bekend als Zoals Boven, Zo Beneden.
5-star1

Dus wat wil Converse ons met hun logo vertellen? Dat je een ster bent als je een paar sneakers draagt. Maar het maakt natuurlijk niet uit welke religie je aanhangt of welk merk sneakers je aan je voeten draagt, we zijn al allemaal sterren. We zijn broeders en zusters, brothers and sisters. Deze twee Engelse woorden zijn namelijk afgeleid van de mannelijke Egyptische Zonnegod Ra (b-Ra-thers) en de vrouwelijke godin Isis (Isis-stars, oftewel sterren van Sirius).

Iedere mens is een afspiegeling van de sterren. Dat zien we terug in het Engelse woord voor mens; human. En dat komt weer van hue-man. Oftewel licht-lichaam, zoals een ster!

Laten we nu eens die vijfster en het getal 5 onder de loep nemen…

 

5-star2

De geometrische verhoudingen in de pentagram verhouden zich volgens de Gulden Snede (= 1:Phi (1,618…). Deze verhouding vormt de basis van de Fibonacci-reeks: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, enz. Elk getal wordt gevormd door de twee voorgaande getallen bij elkaar op te tellen. De Fibonnaci-reeks vinden we overal in de natuur terug, ook in het menselijk lichaam. Kijk eens hoe de Gulden Snede in onderstaande pentagrammen verstopt zit:

5-star3

In het oude Rome werden lettercombinaties uit het Griekse alfabet gebruikt om waarden aan te geven. Het getal 5 werd uitgedrukt door de letter V.

5-star4
We kennen allemaal de vier Elementen Aarde, Lucht, Water en Vuur. Maar ze komen allemaal uit het vijfde element Ether, wat met de letter E begint. En laat de E de 5e letter uit ons alfabet zijn!

5-star5
Als we de Fi – V – e bij elkaar zetten, lezen we:5-star6

Onthoud dat symbolen, letters en getallen in logo’s veel meer verbergen dan u ooit had vermoed.

Wilt u zelf een logo met een krachtige betekenis?

Symboliek doet zoveel meer met een logo, ik raak er simpelweg niet over uitgepraat.
Door middel van doordachte ontwerpen geef ik uw onderneming/merk extra lading.
Wilt u een nieuw logo of wilt u dat ik een bestaand ontwerp krachtigere betekenis geef?

Ja, ik wil een doordacht logo!